Slimme kleuters

ontwikkelingsvoorsprong

Jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong.

Als leerkracht zag ik ze: kleuters met heel wat in hun mars, met allerlei interesses en enorm veel energie. Ik zag hun behoefte om meer te willen leren, kunnen en weten. Maar erg lastig vond ik het om ze daarin te voorzien. Ik ben op zoek gegaan, heb ontdekt, uitgeprobeerd en ondervonden wat niet en wat wel werkt.

Ik deel mijn ervaringen graag met anderen die werken met slimme kleuters:


Leergemeenschap Slimme kleuters

Is samenwerking met SLO  is de leergemeenschap slimme kleuters gestart. Ons doel is om met en van elkaar te leren in ons werken met slimme kleuters. Om hen te leren zien, te weten wat zij nodig hebben en te ontdekken wat wij hen kunnen bieden.

Samen leren we meer!


De volgende bijeenkomst van de leergemeenschap is op een woensdag in oktober/begin november 2017.

Thema: ontdekkend en onderzoekend leren

Die nieuwsgierige houding, al die vragen. Slimme kleuters lopen soms over met plannetjes en ideeën. Hoe houden we hen nieuwsgierig en hoe laten we hen bewust onderzoeken en mooie ontdekkingen doen?

  • Datum: woensdag … oktober/november

  • Locatie: Obs De Esdoorn, Chopinstraat 3, Elst (gld)

  • Tijd: 14:30 tot 16:30 uur

Meld je gratis aan met een mailtje naar info@jeklasinzicht.nl of bij de werkgroep slimme kleuters op www.talentstimuleren.nl. Je kunt ons ook vinden op www.kwtg.nl. Nog geen lid? Doen! Je vindt online een grote schat aan informatie en mogelijkheden!


Wat we eerder deden in de leergemeenschap:

Wat is jouw leerbehoeften in het werken met slimme kleuters?

  • 11 november 2015 was de tweede bijeenkomst. Vanuit de behoefte om slimme kleuters beter in beeld te krijgen, hebben we met elkaar van gedachten gewisseld vanuit de vraag:

Hoe zie jij de slimme kleuter?

Deze poster signaleren slimme kleuters geeft de mooie inhoud van de middag weer. Dank iedereen! Een verslag van wat er deze middag ter sprake kwam vind je hier.

  • Op 9 maart 2016 was de derde bijeenkomst van de leergemeenschap. Er kwamen vier sprekers hun ervaringen en wat zij ontwikkeld hebben delen. Het thema:

Met slimme kleuters aan de slag!

Het was een bruisende middag met praktijkverhalen over hoe je kinderen laat onderzoeken vanuit eigen leervragen en hoe je ze tot denken aanzet. Leer hen leren ipv presteren…!  Lees ook het verslag.

  • op 22 maart 2017 was bijeenkomst nummer 4. Vanuit deze themavraag gingen we met elkaar in gesprek:

“Hoe til jij je activiteiten naar een hoger niveau?”

Een boeiende middag over het opzetten van een plusklas, Bloom en leervragen. Lees hier het verslag.

  • op 14 juni 2017 was bijeenkomst 5. Thema: Successen delen. Over vervroegde doorstroming naar groep 3, vakoverstijgende doelen en uitdagend aanbod. Lees het verslag met mooie ontdekkingen en tips.

  • overzicht voor vervroegde doorstroming: 3 factoren voor overweging


Workshop *Slimme kleuters*

Interesse in een uitgebreide workshop om direct in je eigen klas aan de slag te gaan met slimme kleuters? Vraag em aan voor een studiedag op school of binnen je stichting. Kijk hier voor meer info.