Over Renate Buijs

portret Renate 1 kHallo!

Ik ben Renate Buijs, de onderwijscoach en specialist leren van Kijkwijs.

Enthousiasme in de klas, bij zowel de leerkracht als de leerling, dat is mijn missie.

Ken je dat gevoel: dat de energie begint te stromen, dat je allerlei ideeën te binnen schieten en je al voor je ziet hoe de kinderen in je klas enthousiast aan de slag gaan? Als leerkracht heb ik het regelmatig ervaren. Maar ik ken ook het gevoel dat je als leerkracht vanalles moet. Soms raak je dan het enthousiasme even kwijt.

Op het moment dat je kunt vertrouwen op jezelf en beseft dat je de verantwoordelijkheid voor leren samen met je leerlingen deelt, krijg je een andere kijk op je onderwijs.

Mijn interesse ligt op het gebied van leren in de breedste zin van het woord: van informatieverwerking naar denkvaardigheden, van de werking van de hersenen, naar de didactiek van het leren, van motivatie tot samenwerken en leren leren. Leren ontstaat en gebeurt vooral in de sociale context. Als leerkracht creëer je de omgeving en in contact wordt leren zichtbaar.

Mijn hart ligt bij de leerkrachten en de leerlingen. Als onderwijscoach ontmoet ik leerkrachten daar waar zij een moment van rust nodig hebben om in alle vrijheid te kunnen zien wat hun leerlingen doen. Gesprekken die vervolgens ontstaan, gaan over loslaten, vertrouwen geven, talenten, nadenken over waarom je doet wat je doet. Het brengt mooie inzichten en concrete onderwijsbehoeften in beeld. Daar word ik enthousiast van!

In cursussen deel ik graag mijn kennis, ervaringen en praktische tips. Vanuit mijn eigen leer- en reflectievermogen kan ik de vertaling maken van theorie naar praktijk en andersom. Een cursus is ook een mooie plek waar leerkrachten elkaar kunnen inspireren. Vanuit gesprek komen visies op onderwijs naar boven en komen ideeën over hoe dat concreet vorm te geven tot ontwikkeling. Dat geeft je onderwijs een boost!

Het doel van het onderwijs is dat leerlingen zich ontwikkelen tot creatieve, kritische, sociale, zelfbewuste en ondernemende mensen.

In leerlingbegeleiding en in de plusklas van Jongleren.biz ondersteun ik getalenteerde leerlingen in het ontdekken van hun talenten, in het krijgen van inzicht in hun manier van leren en bij het ontwikkelen van de vaardigheden die zij nodig hebben om doelen te bereiken. Als ze merken wat voor hen werkt, hoe zij echt tot leren komen, doorzetten en trots kunnen zijn, brengt dat hen een stap verder. Ze ontwikkelen een growth mindset en krijgen (weer) vertrouwen in hun eigen kunnen. Dan kunnen zij de wereld aan!

Over mijn kijk op onderwijs: lees mijn eerste blog.