Slimme kleuters verdienen meer dan ze krijgen!

Slimme kleuters verdienen meer dan ze krijgen!

Een vierjarig meisje stapt op haar eerste schooldag met een open, verwachtingsvolle blik de klas binnen. Ze kijkt vluchtig de klas rond en gaat bij de grote jongens staan. Ze haakt direct aan in het gesprek over de gevaarlijke krokodillen die te zien waren bij de laatste aflevering van ‘Freek in het wild’. In de werkles loopt ze zoekend rond en blijft staan bij de kinderen die een getallenboekje maken. Ze gaat aan de slag en maakt een boekje van de cijfers 6 tot en met 12. Trots komt ze het laten zien en legt het klaar om het mee naar huis te nemen. Als leerkracht denk ik: “die kan en weet al veel, daar zit heel wat in!”

Intrigerende fantasie

Een andere jongen die net gestart is op school, loopt over van enthousiaste verhalen vol fantasie. Hij speelt graag in de huishoek, bedenkt allerlei rollen, verkleedt zich en speelt hele verhalen uit. Tussendoor komt hij even aan de juf vragen welke superheld sterker is, Superman of Batman. Interessante vraag, denk ik, en vraag hem wat hij zelf denkt. Hij antwoordt direct: “Superman, want die kan hele zware dingen tillen en ook vliegen”. Vervolgens vliegt hij door de klas terug naar de huishoek.

Vol overgave

Op andere plekken hoor ik zijn fantasie ook terugkomen. Zo vertelt hij tijdens het bouwen van dierenhokken met de Duplo precies over hoe de boer langs alle dieren gaat en wat voor voer hij hun geeft. Ik kijk bewonderend toe en vraag hem waar hij dat allemaal van weet. Hij vertelt stralend dat hij vaak naar de kinderboerderij gaat en dat hij laatst mocht helpen bij het voeren. Deze jongen intrigeert mij, door zijn fantasie, zijn brede interesses, maar ook door hoe hij dit vol overgave uit.

Specialisatie ontwikkelingsvoorsprong

Deze kinderen en de reacties die zij bij mij oproepen, zijn voor mij het startpunt geweest om me te verdiepen in kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong. Want ik zag dat deze kinderen heel wat in hun mars hebben. Maar wat doe je als leerkracht als je ze wel in het oog hebt, maar niet goed weet hoe je hen kunt laten bloeien? Ik voelde me gevangen in het systeem, in de routine van de school en van het dagelijks lesgeven. Ik heb het gevoel dat je als leerkracht zoveel moet en daardoor onvoldoende toekomt aan de leerlingen zelf. Ik ervaar dat ik hen niet kan bieden wat zij écht nodig hebben. Daar begon mijn specialisatie in hoe slimme kleuters leren, op welke manier zij zichzelf kunnen laten zien zoals ze zijn en hoe je hier als leerkracht mee om kunt gaan.

Activerende opdrachten

Uitdagen is het codewoord, maar hoe doe je dat? Míjn uitdaging is het bedenken en verzamelen van activerende opdrachten waarbij deze kinderen hun snelle denken, sterke geheugen en fantasie kunnen inzetten. Ik zoek naar dát prikkelende aanbod waar zij hun nieuwsgierigheid, tomeloze energie en creativiteit in kwijt kunnen. Ik ben ervan overtuigd dat dit ook kan met het ontwikkelingsmateriaal dat al aanwezig is in een kleuterklas. Je moet het alleen op een creatieve manier weten in te zetten.

Zo heb ik een keer in een werkles twee tafels met een kleine tussenruimte en een bak met Lego neergezet. Op de ene tafel stond een groepje dieren, op de andere tafel lag een groene weide (een groen a-4tje). Het probleem was duidelijk: hoe komen de dieren bij het sappige gras aan de overkant? Ik zag de ogen van één van de kinderen oplichten en hij kwam met het idee een brug te maken. Een andere jongen wilde een vliegtuig maken. Ze waren enorm geprikkeld en gingen enthousiast aan de slag. Ze voelden zich uitgedaagd! Wat was dat mooi om te zien!

Ideeën?

Ik heb gemerkt dat er grote behoefte is aan meer creatieve ideeën en opdrachten waarmee je kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong kunt uitdagen. Daarom wil ik ze graag verzamelen en uiteindelijk bundelen in een boek. Welke leerkracht heeft of kent zo’n creatief idee, laat het me weten via info@jeklasinzicht.nl.

Wil je graag meer weten over kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong en samen met mij ontdekken wat je slimme kleuters kunt bieden, neem gerust contact op. Want slimme kleuters verdienen meer dan ze (meestal) krijgen!